Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου

Το Μουσείο της Θήβας

 

Το Μουσείο της Θήβας
Εκπαιδευτική επίσκεψηΤο Μουσείο της Θήβας το αγαπάμε... Γιατί είναι μικρό αλλά με πολλά εκθέματα, παλαιά αλλά και νέα ευρήματα με μεγάλη ποικιλία υλικών, 4 όμορφες αίθουσες όπου υπάρχουν και κάποια αντικείμενα που επιτρέπεται να αγγίζουμε, συμπαθέστατο προσωπικό το οποίο ευέλικτα βοηθά τον κάθε εκπαιδευτικό με την ομάδα του εκεί όπου χρειάζεται. Αλλά κυρίως για την υπέροχη αυλή του με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά τοίχου με τα αμέτρητα αρχαιολογικά ευρήματα που την κοσμούν με απίστευτη χάρη, για τον σκιερό χώρο εργασίας πάνω σε αρχαίες πλάκες και τέλος για τα δυο μεγάλα λιοντάρια δίπλα στην είσοδο που έστω και ακέφαλα ελκύουν απίστευτα τα παιδιά.

click for larger photo...


Η επίσκεψή μας λοιπόν ήταν η φυσική 'συνέπεια' του σχεδίου εργασίας για την Καδμεία. Η βοήθεια των μαμάδων καθοριστική για την μετακίνησή μας από το Καπαρέλλι στη Θήβα με το ΚΤΕΛ και από εκεί μέχρι την είσοδο του Μουσείου. Εκεί μας άφησαν για ένα καφέ... Είχαμε κανονίσει να είμαστε μόνοι στο χώρο- σημαντική παράμετρος για την αυτοσυγκέντρωση των παιδιών-.

click for larger photo...
click for larger photo...
click for larger photo...

Η περιήγηση στον εσωτερικό χώρο υποστηρίχτηκε από μια αρχαιολόγο. Τα παιδιά παρατηρούσαν, άγγιζαν όπου επιτρέπονταν, αναγνώριζαν πολλά εκθέματα για τα οποία είχαμε μιλήσει και επεξεργαστεί στο σχολείο και αυτό τους έδινε μια χαρά και άνεση στο χώρο. Έβλεπαν σε φυσικό μέγεθος αυτά που για μέρες είχαν φαντασθεί, συζητήσει, κατασκευάσει μέσα στην τάξη τους.

Στην αυλή αφού κάναμε και τα 2 λιοντάρια να αναστενάξουν, τα παιδιά είχαν δυο επιλογές μέσα από τα μικρο-εργαστήρια που είχαμε ετοιμάσει: να αναπαράγουν την παραδοσιακή φορεσιά πομπής γυναικών-ιερειών - από σχετική τοιχογραφία- χρησιμοποιώντας τα ίδια χρώματα ή να κατασκευάσουν κεραμικά βραχιόλια -κοσμήματα εμπνευσμένα από τα παραπάνω εκθέματα...
Φυσικά επέλεξαν και τα δύο!

click for larger photo...
click for larger photo...
click for larger photo...